Din hobby kan boosta din karriär ANNONS - Reportage från Jobseeker

Din hobby kan boosta din karriär

Hobbys och fritidsintressen är en stor del av vårt personliga liv och kan berika oss på många olika sätt. Men har du någonsin tänkt på att dina hobbies och intressen också kan vara användbara i din karriär?

Arbetsgivare och rekryterare letar alltid efter någon som står ut från mängden. Från lagsporter till side-hustles, hur du spenderar din tid borta från arbetsplatsen kan styrka dina färdigheter och kan visa vad du kan åstadkomma på arbetsplatsen. Här kikar vi närmare på hur en hobby kan hjälpa dig att utveckla färdigheter som är viktiga för ditt nuvarande jobb och framtida roller.


Hur du kan inkludera din hobby på ditt CV

En hobby är en fritidsaktivitet som vi helt enkelt gillar att göra för nöjets skull. Inga måsten och helt på våra egna villkor. En hobby håller oss sociala, kreativa och drivna. Det finns egentligen ingen specifik fritidsaktivitet som är bättre än en annan. Det viktigaste är att hitta en hobby som du tycker om och som hjälper dig utveckla färdigheter som är relevanta för din karriär.

Bland annat kan du utveckla följande färdigheter och som dessutom kan listas som hobby på ditt cv.


Ledarskap och organisationsförmåga
Tävlingssporter, volontärarbete eller ledarskap i en förening hjälper till att utveckla din ledarskaps- och organisationsförmåga och visar att du inte har några problem med att organisera, planera eller leda ett team.


Kommunikation och samarbete
Kanske gillar du teater eller lagsport? Då kan du skriva med i ditt CV att du är bra på att kommunicera och samarbeta med andra. Förklara att du inte är rädd för att ta kontakt med andra människor och att du gillar att jobba som team.


Tekniska färdigheter:
Om du har tekniska färdigheter inom programmering, webbdesign eller digital marknadsföring, så kan du med fördel inkludera dessa i ditt CV. Tekniska färdigheter är mycket efterfrågade eftersom de ofta tar en lång tid att lära sig.


Kreativitet och problemlösning
Om du har en kreativ hobby såsom konst, musik eller trädgårdsarbete så visar det på att du har utvecklat värdefulla färdigheter inom kreativitet och problemlösning. Kreativitet är ofta svårt att lära ut, så har du en naturlig talang för detta kan det vara en stor merit på ditt CV.


Entreprenöriska färdigheter:
Har du en side-hustle som du brinner för? Detta behöver inte vara en nackdel när du ansöker om jobb. Snarare tvärtom. Att vara entreprenör visar på att du tror på dig själv och att du förstår världen från företagarnas synvinkel.


Din hobby hjälper dig att utveckla din karriär

Din hobby kan spela en stor roll i din karriär och hjälper dig att utveckla dina yrkeskompetenser på oväntade sätt. Du får inte bara möjligheten att knyta kontakt med andra människor med delat intresse, utan du får också chansen att utveckla kunskaper som är betydelsefulla för ditt jobb. Kanske lär du dig dessutom dig något nytt om dig själv?


Utveckla nya kunskaper
En hobbyaktivitet kan vara en stor fördel i din karriär då vi ofta lär oss nya kunskaper och egenskaper utanför arbetsplatsen. Genom att engagera sig i en hobby kan du utveckla flera olika färdigheter såsom problemlösning, ledarskap, kommunikation, samarbete och organisation. Dessutom får du ofta bra erfarenheter från sociala sammanhang som gör dig till en bättre ledare och kollega.


Öka ditt nätverk
Förutom att utveckla dina personliga egenskaper kan en hobby även hjälpa till att öka ditt nätverk. Genom att delta i fritidsaktiviteter får du möjligheten att träffa nya människor som delar ditt intresse och som kan hjälpa dig att bygga upp ditt nätverk inom din bransch. Dessa nätverk kan också leda till nya möjligheter där du kan få upp ögonen för nya roller och utvecklingsmöjligheter. Kanske är det genom kontakter från din hobbyverksamhet som du hittar din nya roll?


Stå ut från mängden
När du kommer på intervju för en ny roll är det viktigt att komma ihåg att du sannolikt inte är den enda kandidaten för jobbet. Du kanske har ett fantastiskt CV, alla de rätta kvalifikationerna och mer erfarenhet än de andra kandidaterna. Men att skapa en personlig kontakt med en rekryteraren eller arbetsgivaren kommer att vara mer betydelsefullt för att du ska få rollen. Dina intressen och hobbies är det som verkligen berättar mer om vem du är. De visar din personlighet, din kreativitet, ditt driv och dina dolda talanger. Skriv gärna med en kort rad om dina hobbyaktiviteter i ditt CV och ditt personliga brev för att berätta mer om dig som person.


Öka din självkänsla
Genom att utforska dina intressen kan du få en bättre förståelse för vad du vill och inte vill göra i din karriär. Du kan också få en bättre bild av dina starka sidor och dina svagheter, vilket kan hjälpa dig att välja rätt karriär eller bransch. En hobby visar även att du har passion och engagemang för saker av intresse och som betyder något för dig. Detta visar att du har energi och entusiasm för att utforska nya saker och inte är rädd för att prova något nytt.


När ska man skriva med en hobby på sitt CV?

Att inkludera hobbyer i ditt CV och personliga brev är ett perfekt tillfälle att göra din ansökan unik och mer personlig. Om du har en hobby som är relevant till jobbet som du söker förtjänar den absolut en plats på ditt CV. Men undvik att skriva med fritidsaktiviteter som är politiskt inriktade eller som är för personliga. Dina hobbyer bör listas i slutet av dokumentet under “Övriga Meriter”.


Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan din hobby och dina fritidsintressen vara mycket värdefullt i din karriär. Det är inte bara en kul aktivitet, utan stärker även färdigheter som du kan ha användning för i ditt yrkesliv. Egenskaper som ledarskap, kommunikation och kreativitet är svåra att lära ut och är något som arbetsgivare värdesätter mycket högt. Skriv gärna med dina fritidsaktiviteter som övriga meriter i ditt CV för att stå ut från mängden och öka dina chanser att få drömjobbet.


Detta är ett betalt reportage från Jobseeker.com/sv