På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Arbetsförmedlingens prognos

Arbetsförmedlingens prognos

Den 28e juni publicerade Arbetsförmedlingen sin senaste prognos ”var finns jobben” en bedömning av ca 200 yrken.
Prognosen är en sammanfattning av arbetsförmedlingens yrkesprognoser och sträcker sig till och med juni 2018. Informationen är hämtad från arbetsförmedlingskontorens bedömningar av arbetsmarknadsläget.
Bedömningarna utgår från ca 11 000 intervjuer med privata och statliga arbetsgivare, kommuner, landsting samt övriga verksamhetsområden. Prognosen utgår även från arbetsgivarnas förväntade rekryteringsbehov samt uppskattad tillgång på arbetssökande med matchande kompetens.

Prognosen visar att den svenska arbetsmarknaden kommer att fortsätta utvecklas i en positiv riktning. Arbetsförmedlingen beräknar att under 2017 kommer det finnas 81 000 nya jobb för åldersgruppen 16-64 år.
Arbetsmarknaden är fortfarande i behov av personer med rätt kompetens inom bygg- och anläggning, pedagogiskt arbete, data/IT och hälso- och sjukvård. Vilket innebär att det är lättare att få jobb inom dessa yrkesområden.

Arbetsförmedlingen har tidigare lämnat flertalet prognoser som pekar åt samma håll, den senaste prognosen visar därför inte på någon större förändring. 

Det framkommer även att det överlag är en bred jobbtillväxt då 7 av 10 yrken visar på goda chanser till jobb. Prognosen visar även att samtliga yrken som arbetsförmedlingen bedömer som ”lätt att få jobb inom”, kräver minst gymnasieexamen och/eller högre utbildning. Det gäller främst yrkesgrupperna: sjuksköterskor, elektriker, ingenjörer, lärare, VVS-montörer, kockar, undersköterskor.

Vidare i prognosen finns även information om att många arbetsgivare har svårt att rekrytera. Arbetsgivare vill rekrytera men har svårt att hitta personer med rätt kompetens. Det i sin tur påverkar utvecklingen av nya jobb, den positiva effekten är däremot att nyexaminerade har lättare att komma ut i arbetslivet.

 

Hela prognosen kan laddas ner som pdf på arbetsförmedlingen.se