Anställningsintervju Genrebild - reportage från framtid.se

Anställningsintervju

En anställningsintervju ger dig som arbetssökande möjlighet att få reda på mer om tjänsten och företaget. En anställningsintervju ger också din potentiella arbetsgivare en chans att lära känna dig. Allt för att det ska bli en lyckad rekrytering.

Många kan känna sig väldigt nervösa inför en intervju. Du vill självklart göra ditt bästa, visa dina styrkor och varför just du passar till tjänsten men samtidigt är du nervös, det kan såklart kännas jobbigt. Här kommer lite samlad info för att underlätta nervositeten något.

Det finns olika typer av intervjuer, det vanligaste är en så kallad ”vanlig” intervju. Du träffar då oftast en eller två intervjuare och vanligen på arbetsplatsen.

En annan intervjuform är gruppintervju. Gruppintervjuer innebär precis som det låter att du blir intervjuad i grupp. Det betyder att flera som sökt jobbet är där samtidigt.

I vissa fall kan det också förekomma telefonintervjuer, oftast kan en telefonintervju ske innan du blir kallad till en vanlig intervju. Telefonintervju är också precis som det låter, en intervju över telefon.

Tips innan intervjun
Det är viktigt att du är påläst om jobbet du söker, vad företaget gör, hur många anställda de har, hur länge företaget har funnits m m. Det kan också vara bra att vara förberedd med några frågor som du vill ställa om jobbet eller företaget.

 Praktiska råd innan intervjun
- Kontrollera var intervjun ska äga rum, hur du tar dig dit och vem du ska träffa.
- Var ren och ha hela och tvättade kläder.
- Hälsa trevligt på människor du möter, inte bara personerna som ska intervjua dig.
- Håll mest ögonkontakt med den som ställt frågan, men glöm inte de övriga.
- Kortare tankepauser är ok. Be dem förtydliga sig om du är osäker på frågan.
- Glöm inte att stänga av mobiltelefonen!
- Förbered dig på de frågor som kan komma.
- Ta med en kopia av ditt CV. Det kan också vara bra att ha arbetsbeskrivningen utskriven.
 

Är du fortfarande nervös? Ingen fara! Det är helt normalt och många är väldigt nervösa inför en intervju. 

 

Reportage från framtid.se