Artiklar, filmer och blogginlägg för dig som vill nörda ner dig

Allt du vill veta om hur man skaffar sitt drömjobb

Här kan du läsa om jobb, utbildning och annat som kan vara till din hjälp för att bygga en bra framtid på arbetsmarknaden.
Vi har även en artikelserie som heter "Elin spanar", där vår skribent Elin reflekterar, besöker arbetsplatser och talar med anställda. Tipsa gärna Elin om yrken eller arbetsplatser som du vill veta mer om, [email protected]

PÅ DJUPET
Vilka är de mest attraktiva arbetsgivarna 2022? Genrebild - reportage från framtid.se

Vilka är de mest attraktiva arbetsgivarna 2022?

I en ny undersökning, Young Professional Attraction Index, som gjorts av Academic Work har man tagit reda på vilka arbetsgivare som är de mest attraktiva på arbetsmarknaden. Med i undersökningen finns studenter och akademiker som är i början av sin karriär. Resultatet är ett mått baserat på arbetsgivarens rykte, framgång och hur gärna de tillfrågade skulle vilja arbeta hos arbetsgivaren.

Bland de faktorer som ansågs påverka de unga talangernas val mest fanns bra kollegor och god arbetsmiljö i toppen, tätt följt av både bra lön och möjligheter till utveckling. Andra faktorer som påverkar beslutet är flexibilitet, bra ledarskap och trygghet. 

Om en av de topp tio placerade arbetsgivarna i studien säger en tillfrågad "Känns som ett stabilt företag som arbetar mot framtiden, med tydliga mål och sunda värderingar."

Ett citat från en annan medverkande i studien säger ”Att kunna ha möjlighet att jobba från annan ort, tider och en känsla av att arbetsgivaren vill att man ska ha ett liv utanför arbetet.”

Så vilka arbetsgivare är det egentligen som lyckas tillgodose den unga talangens behov och önskemål allra bäst?


De 10 mest attraktiva arbetsgivarna 2022
Topplistan som tagits fram rankar de 100 företag som anses mest attraktiva. Listan skiljer sig inte speciellt mycket från tidigare år. Bland topp tio har endast ett nytt företag tagit plats på listan jämfört med förra året. Med nya företag inkluderas de företag som aldrig tidigare funnits med på topplistan eller som återvänt efter att ha stått utanför. Nedan ser du de 10 högst rankade arbetsgivarna. 
 
1. IKEA
2. Microsoft
3. Tesla
4. Volvo Cars
5. Google
6. Spotify
7. EY
8. Apple 
9. Volvo Group
10. Alfa Laval (ny på topplistan)

I övrigt har ”nya” företag som Cytiva, McKinsey & Company, Samsung, Octapharma och Orkla med flera fått ta plats på listan. Branscherna som studien avser är IT, teknik och ekonomi. 

Här kan du läsa mer om undersökningen >>

Källa: Academicwork.se

 

Elin sammanfattar:
Att det är just en god arbetsmiljö, bra lön och möjlighet till utveckling som påverkar en ung talangs val av arbetsgivare är inte särskilt chockerande. I dagens samhälle är arbetstagare mer medvetna om sina rättigheter och vet vad som erbjuds på arbetsplatser runt om i hela världen. Med en större medvetenhet kommer också större krav. Jag ser att många företag väljer att marknadsföra sig på just de parametrarna i sina annonser, god arbetsmiljö, bra lön och möjlighet till personlig utveckling. Vilket är ett smart drag eftersom det är just detta som tenderar att locka unga talanger till en specifik arbetsgivare!

Jag tror också att utrymme för fritidsintressen och tid för sådant som är viktigt för varje enskild person kommer att vara en avgörande faktor i framtiden. Speciellt efter en pandemi där många har fått lära sig att jobba på distans. Om arbetsgivare med flexibla synsätt var viktigt tidigare har det med största sannolikhet blivit ännu viktigare nu. Många är vana vid att kunna hämta barnen tidigare på förskolan eller slippa pendla och därmed hinna med en timma i padelhallen på eftermiddagen. 

Ja, vad som är viktigt för var och en av oss skiljer sig säkert. Och vad som är viktigt för dig kanske är något helt annat än vad som nämns i rapporten. Oavsett om IKEA, Microsoft eller Tesla toppar din lista eller inte så är jag säker på att sådant som speglas i dessa bolag kommer vara viktigt för fler företag framåt. Jag tror att det faktum att arbetstagare ställer högre krav på sin arbetsgivare kommer vara en självklarhet snarare än en osannolikhet i framtidens rekryteringsprocesser.

 

Reportage från framtid.se