Artiklar, filmer och blogginlägg för dig som vill nörda ner dig

Allt du vill veta om hur man skaffar sitt drömjobb

Här kan du läsa om jobb, utbildning och annat som kan vara till din hjälp för att bygga en bra framtid på arbetsmarknaden.
Vi har även en artikelserie som heter "Elin spanar", där vår skribent Elin reflekterar, besöker arbetsplatser och talar med anställda. Tipsa gärna Elin om yrken eller arbetsplatser som du vill veta mer om, [email protected]

PÅ DJUPET
Studera mera! Genrebild - reportage från framtid.se

Studera mera!

Är det dags att gå tillbaka till högskolestudierna eller är det första gången du sätter din fot på ett universitet? Vi har samlat våra bästa tips för att göra din studietid så enkel, smidig och rolig som möjligt.

Här är 7 tips för en lyckad studiestart!

1. Kom i tid till uppropet
När du pluggar på universitet eller högskola är det superviktigt att du kommer i tid första dagen. Om du inte är på plats vid uppropet den första dagen missar du din plats på utbildningen och den går istället till någon som står på reservlistan. 

2. Skaffa en kalender
Köp en almanacka eller ladda ner en kalenderapp i din telefon. Utan en kalender är det svårt att komma ihåg vad som ska göras och när det är dags för inlämningar, examinationer och föreläsningar. 

3. Anteckna
På universitet och högskola ligger ett stort ansvar på dig som student. Det du missar får du själv se till att ta reda på. När du sitter på en föreläsning eller läser din kurslitteratur kan det därför vara smart att anteckna under tiden. Dina anteckningar hjälper dig att sortera information och komma ihåg det som är viktigt. Och så har du ju underlag som du kan dela med dig av om en kurskamrat skulle vara sjuk.

4. Plugga tillsammans
Ibland kan studierna kännas övermäktiga. Ofta ställs du som student inför en mängd kurslitteratur, föreläsningar och seminarium. Ett sätt att få plugget att kännas enklare kan vara att studera tillsammans med andra studiekamrater. Kanske kan ni dela upp litteraturen och dela med er av det som är viktigt. Eller förhöra varandra inför en tentamen* eller muntlig examination. 

5. Prioritera fritid
Det kan kännas som att plugget aldrig tar slut och som att timmarna på dygnet är alldeles för få. Men kom ihåg att fritid är viktigt. Hjärnan orkar bara koncentrera sig under en kortare period, man brukar säga mellan 90 – 120 minuter, innan man blir distraherad och trött. Frigör tid för pauser så orkar du ge fullt den stund du avsatt för dina studier sedan. 

6. Läs på i förväg
Känner du dig stressad över att hinna förstå och anteckna allt som sägs under föreläsningarna kan det vara fördelaktigt att läsa på om ämnet i förväg. Om du vet vad föreläsningen ska handla om kan du skumma igenom ämnet för att lättare förstå vad som sägs under föreläsningen. 

7. Fira framgång
Har du klarat en tentamen, skrivit klart en inlämningsuppgift eller hållit i en muntlig presentation – fira. Alla examinationer och kurser är ett steg närmare det stora målet. Att fira din framgång kan hjälpa dig att känna dig peppad att fortsätta. Köp en bukett blommor, ät en god middag eller gå på bio med en kompis. Kom ihåg att belöna dig själv när du klarat något du jobbat hårt för. 

Hoppas din studietid berikar dig på flera sätt. Lycka till!

*tentamen – en kunskapsprövning, examination 

 

Reportage från framtid.se