Artiklar, filmer och blogginlägg för dig som vill nörda ner dig

Allt du vill veta om hur man skaffar sitt drömjobb

Här kan du läsa om jobb, utbildning och annat som kan vara till din hjälp för att bygga en bra framtid på arbetsmarknaden.
Vi har även en artikelserie som heter "Elin spanar", där vår skribent Elin reflekterar, besöker arbetsplatser och talar med anställda. Tipsa gärna Elin om yrken eller arbetsplatser som du vill veta mer om, mejla oss!

PÅ DJUPET
Har du blivit varslad? - Detta behöver du tänka på! Spela filmen

Har du blivit varslad? - Detta behöver du tänka på!

Har du blivit varslad?

Att bli varslad kan vara en påfrestande upplevelse. Varsel innebär att arbetsgivaren förvarnar om att uppsägningar kan bli nödvändiga. Det betyder dock inte att man omedelbart blir uppsagd, utan det kan innebära att anställningen behålls om företagets situation förbättras. Som anställd har du rätt till din avtalad lön under varselperioden. 

Det är viktigt som anställd att känna till sina rättigheter och att du är förberedd, tar kontakt med ditt fack och a-kassa, finslipar ditt CV, skapar en profil på arbetsförmedlingen och funderar över vad du vill göra i framtiden.

Vi hoppas med denna guide kunna räta ut dina frågetecken kring varsel och vad det innebär för dig som blivit varslad.

Vad betyder varsel?

Varsel innebär att en arbetsgivare förvarnar sina anställda att de kanske kommer att bli uppsagda, ofta på grund av arbetsbrist. När minst fem personer i ett län riskerar att bli uppsagda på grund av arbetsbrist är arbetsgivaren skyldig att lämna varsel.

Varsel och uppsägning

Att bli varslad är inte lika med uppsägning. Det är snarare en förvarning om att uppsägningar kan komma att ske i framtiden. Du är alltså inte formellt uppsagd när du blir varslad. Processen kan sluta med att du faktiskt får behålla din anställning, särskilt om företagets ekonomiska situation förbättras eller om andra lösningar hittas.

Vid en varsel av minst fem personer måste företaget anmäla detta till Arbetsförmedlingen.

Lön vid varsel, vad gäller?

En varselperiod kan vara olika lång, alltifrån två månader upp till ett halvår. Som varslad har man fortfarande rätt till sin anställning, lön och uppsägningstid. – “Är man med i ett fack har man också rätt till hjälp att förhandla med sin arbetsgivare om hur varslet ska se ut”, säger Charlotte Lindman i en intervju med SVT.

Uppsägningstid vid varsel

Det är inte förrän du har fått ett personligt och skriftligt besked om uppsägning vid varsel som uppsägningstiden börjar gälla. Hur lång uppsägningstid du har vid varsel beror på ditt anställningsavtal, kollektivavtal och lagen om anställningsskydd (LAS).

Vad har jag för rättigheter vid varsel?

Det är viktigt att komma ihåg dina rättigheter som anställd om du blir varslad. Du som anställd har rätt att få en varning om varsel:

  • Vid uppsägning av minst fem personer bör arbetsgivaren meddela om varsel minst två månader innan.
  • Vid uppsägning av 26 till 100 personer gäller senast fyra månader innan.
  • Vid uppsägning av fler än 100 personer gäller minst ett halvår innan. 

Fem viktiga steg om du blivit varslad

När du har blivit varslad är det viktigt att du förbereder dig för framtiden. Se till att du följer dessa steg.

1. Förbered dig på det värsta

Se över vad som gäller kring tjänstepension, försäkring och uppsägningstid. Prata öppet om din situation, det kan finnas jobberbjudanden och andra öppningar runt hörnet.

2. Ta hjälp av facket och a-kassan

Om man har blivit varslad är det alltid viktigt att kontakta sitt fackförbund och a-kassa så snart som möjligt för stöd och rådgivning under processen. Facket kontrollerar även att arbetsgivaren har utfört varslet rätt och håller koll på alla dina rättigheter som arbetstagare.

3. Finslipa ditt CV

Se till att ha ett uppdaterat CV så du är förberedd när du väl ska börja söka jobb. Framtid.se har skapat en guide där du kan få tips och hjälp med att skriva ett professionellt CV.

4. Skapa en profil på Arbetsförmedlingen och läs om olika yrken

Genom att skapa en profil på Arbetsförmedlingen är du ett steg närmare ditt nästa jobb. En välarbetad profil ökar dina möjligheter i ditt jobbsökande. På Framtid.se kan du också läsa och inspireras av över 2300 olika yrken.

5. Fundera på vad du vill göra härnäst

Se detta som en chans att söka dig vidare i arbetslivet. Det är aldrig för sent att utbilda dig. På studier.se kan du enkelt hitta och jämföra Sveriges största utbud av utbildningar.

Jag har blivit uppsagd, vad skall jag göra?

Du är uppsagd när du som anställd fått ett skriftligt uppsägningsbesked av din arbetsgivare. Uppsägningstiden börjar gälla från den dagen du tar del av beskedet.

Du bör redan första dagen som arbetslös skriva in dig hos Arbetsförmedlingen. Det är viktigt för att du ska få ut ersättning av a-kassan och Försäkringskassan.

Jag är uppsagd och med i A-kassan

Det är viktigt att vara medlem i en a-kassa redan innan du blir varslad för din ekonomiska trygghet. Då har du rätt att få upp till 80% av din inkomst om du blir uppsagd.

Jag är uppsagd men inte med i A-kassan

Om du har blivit uppsagd utan ett medlemskap i en a-kassa kan du ta kontakt med Arbetsförmedlingen. Där kan du delta i Arbetsförmedlingens arbetsmarknadspolitiska program och få ersättning från Försäkringskassan. Du som arbetslös har även rätt till en viss grundersättning som betalas ut av Alfakassan. Till skillnad från a-kassan, betalar alfakassan ut en grundersättning även om du inte är medlem.

Vägledning för framtiden

Du som har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist kan ansöka om ett så kallat omställningsstöd av en omställningsorganisation. Omställningsstödet innefattar personlig rådgivning och vägledning i dina karriärval och jobbansökningar. Det gäller för dig som har varit anställd i minst 12 månader under de senaste 24 månaderna och där arbetsgivaren har varit ansluten till en omställningsorganisation. 

Det går att ansöka om ett utökat omställningsstöd för dig som arbetat i ett anslutet företag. Det utökade omställningsstödet innefattar studieersättning, valideringar och bekostade utbildningar.

Varsel? Se till att vara påläst!

Genom att vara förberedd och medveten om sina rättigheter kan man på så sätt hantera sin situation lättare. Det är aldrig bra att stressa upp sig i onödan. Uppdatera ditt CV och personliga brev. Se detta som en chans att söka dig vidare i arbetslivet, kanske hittar du ett ännu bättre och roligare jobb.

Nyttig information och andra bra verktyg

 

Reportage från Framtid.se