Artiklar, filmer och blogginlägg för dig som vill nörda ner dig

Allt du vill veta om hur man skaffar sitt drömjobb

Här kan du läsa om jobb, utbildning och annat som kan vara till din hjälp för att bygga en bra framtid på arbetsmarknaden.
Vi har även en artikelserie som heter "Elin spanar", där vår skribent Elin reflekterar, besöker arbetsplatser och talar med anställda. Tipsa gärna Elin om yrken eller arbetsplatser som du vill veta mer om, [email protected]

PÅ DJUPET
Från gymnasieskolan till Yrkes-VM Elias - reportage från framtid.se

Från gymnasieskolan till Yrkes-VM

Hej Elias, du är ambassadör för Worldskills Sweden och hotellreceptionist. Inte vilken hotellreceptionist som helst - Du tävlade för Sverige i Yrkes-VM 2019! Hur var det?

Upplevelsen i Kazan var något alldeles speciellt. Det är svårt att beskriva den känsla som infann sig på plats inne på arenaområdet. Allt var så stort, organiserat och galet häftigt. Vi fick alla känna oss som rockstjärnor vilket var väldigt kul. Tävlingarna var intensiva och utmanande men samtidigt väldigt givande. Jag lärde mig mycket om mig själv, min bransch men inte minst om hur viktigt det är att låta sin egen personlighet ta plats även i dessa sammanhang. Det var när jag vågade lita på och vara mig själv som jag presterade bäst. Det bästa av allt är att jag fick med mig extremt mycket erfarenhet och väldigt viktiga och fina vänner. 


Vad är Worldskills och Yrkes-tävlingar egentligen?
Worldskills är ett trepartssamarbete mellan Staten, Svenskt Näringsliv och LO. Vi arbetar för att höja status och kvalitet på svensk yrkesutbildning. Detta görs i en mängd olika satsningar och projekt där yrkestävlingarna är en stor del. 

Det finns en kultur och tradition att tävla i yrkesspecifika moment på många av de svenska yrkesutbildningarna. Detta har Worldskills tagit till vara och skapat en scen för att testa yrkeskunskaper gentemot andra regioner och skolor. Därför arrangerar vi vartannat år Yrkes SM. Här får Sveriges kommande stjärnor inom en mängd branscher chansen att lära sig mer, utmanas och tävla tillsammans. 

Några av de som tävlat får sedan möjligheten att tävla internationellt. Då får man i stället visa på hur bra svensk yrkesskicklighet är gentemot europeisk standard, även jämfört med hela världen. Vartannat år genomförs Worldskills, Yrkes VM, och Euroskills, Yrkes EM. 


Varför tycker du att Worldskills är en viktig organisation?
Det helt felaktiga ryktet om att yrkesutbildning ska vara ett sämre yrkesval med färre möjligheter är helt fel. Utbildningarna ger dig i stället en möjlighet att komma ut i arbetslivet direkt och skapa dig erfarenhet och kunskap även under tiden i skolan. 

Jag sökte själv till en högskoleförberedande utbildning för det var det som förväntades av skola, betyg och omgivning. Trots att jag kanske egentligen redan visste att jag ville arbeta med människor och inte sitta och räkna företagsekonomi hela dagarna. 

Och av den anledningen tycker jag Worldskills Sweden gör ett extremt viktigt jobb. För desto mer vi kan sprida att det är en väg till utveckling och möjligheter desto fler får chansen att hamna rätt direkt och inte behöva påverkas negativt av omgivningen som jag gjorde. Om du väljer en yrkesutbildning betyder det inte att du behöver arbeta med det resten av ditt liv. Idag finns möjlighet att ge alla yrkesutbildningar grundläggande behörighet till högskolan genom att välja några extra kurser. Då ger yrkesutbildningen samma möjligheter som samhällsvetenskapsprogrammet eller ekonomiprogrammet att studera vidare.


Vad är det bästa med ditt yrke?
Det bästa med mitt yrke är att jag får möta många människor. Det gäller allt från kollegor till leverantörer, kunder och såklart gästerna. När du arbetar i en reception blir du lite av spindeln i nätet och ska se till att alla får den information som behövs. Om du vill kan du snabbt klättra och utmanas med nya arbetsuppgifter och utmaningar. Arbetet är dessutom varierande och du får lösa alla möjliga olika situationer. 


Du är nu ambassadör för Worldskills Sweden och medaljör i VM och förespråkar yrkesutbildningar. Kanske också peppar någon att våga ställa upp i en tävling. Har du några tips till den som skulle vilja gå din väg?
Kör! Det är bland det läskigaste men också roligaste jag gjort. Att tillsammans med det Svenska Yrkeslandslaget uppleva att vi i Sverige är grymma på yrkesutbildning är verkligen kul. Du som person utmanas och utvecklas oavsett om du går in för att vinna tävlingen eller om du ser till att du tar dig igenom alla moment.

Om du är intresserad av att göra min resa är det första du kan göra att kontakta din yrkeslärare och se om skolan deltar i någon regional tävling. Om inte kanske ni kan starta upp en tävling tillsammans? Här kan du ofta få hjälp av din branschorganisation. Googla, titta på Youtube eller varför inte boka en resa till Yrkes SM och se hur det faktiskt går till att tävla i ditt kommande yrke. Du kommer inte ångra dig – det lovar jag.  


Och sist men inte minst, vad tror du att du gör om 5 år?
Då hoppas jag att jag kan kombinera mina kunskaper inom service och värdskap med mina nya kunskaper som utbildad eventkoordinator. Drömmen är att ha en liten restaurang och några rum, med plats för givande möten, event och samtal. Vi håller tummarna på att det snart ska bli verklighet.

 

Reportage från framtid.se