Artiklar, filmer och blogginlägg för dig som vill nörda ner dig
Allt du vill veta om hur man skaffar sitt drömjobb
Här kan du läsa om jobb, utbildning och annat som kan vara till din hjälp för att bygga en bra framtid på arbetsmarknaden.
Vi har även en artikelserie som heter "Elin spanar", där vår skribent Elin reflekterar, besöker arbetsplatser och talar med anställda. Tipsa gärna Elin om yrken eller arbetsplatser som du vill veta mer om, mejla oss!
Covid-19-pandemin har förändrat samhället på många sätt, ofta till det bättre. En följd av pandemin är att blivande egenföretagare är yngre än någonsin.
Före 2020 var genomsnittsåldern för att starta eget 40 år. Men detta förändras, särskilt inom kreativa branscher.
Många innovativa studenter som var klara med sina studier när pandemin började, hade svårt att hitta jobb och tog saken i egna händer.
Nu är tiden inne för unga studenter att starta eget. Detta kan dock vara överväldigande så vi har sammanställt en checklista åt dig.
1. Välj ett namn och en logotyp
Det är viktigt att göra ett bestående intryck redan från början.
Om du har ont om pengar men är bra på design kan du skapa en egen logotyp. Eller kanske någon du känner i skolan eller på universitet kan designa en logotype åt dig för ett bra pris.
Låt det ta dig att hitta ett bra namn på ditt företag, helst något som kunderna inte glömmer så lätt eller något som beskriver det som ditt företag kommer att erbjuda / jobba med.
Oavsett vilket du väljer måste du skapa en webbplats och eventuellt trycka upp professionella visitkort för att göra ett gott intryck.
2. Låt inte din ålder eller dina kvalifikationer vara ett hinder
Visste du att 30% av alla egenföretagare bara har gått ut gymnasiet? Även om det har sina fördelar att studera går det bra att starta eget utan eftergymnasiala studier.
Du kan även utveckla din affärsidé innan du slutar gymnasiet, då har du en idé som hunnit mogna när du går ut skolan.
Du kanske redan har en högskoleexamen men oroar dig eftersom du inte har studerat ekonomi eller handel. Oroa dig inte! Bara 9% av alla egenföretagare har en kandidatexamen i ekonomi eller handel.
Oavsett vad du har studerat eller på vilken nivå så är det ofta din drivkraft och entreprenöriella förmåga, inte din ålder eller kvalifikationer, som räknas när du vill starta eget!
3. Få inspiration
Behöver du inspiration? Läs om andra egenföretagare som de här fantastiska ungdomarna som nådde sina mål innan de fyllde 25.
Du kan lära dig av andras misstag och framgång för att få mer självförtroende i din idé och chansen att lyckas ökar. Här kan hälften redan vara vunnet.
4. Prova ett mentorprogram
Välj bland många olika mentorprogram. Kontrollera om det finns lokala eller nationella initiativ.
Om du har en särskild bransch i åtanke kan du kontrollera om det finns någon yrkesorganisation. Även vissa näringslivsorganisationer eller industri- och handelskammare erbjuder mentorprogram.
Att ha en bra mentor kan vara väldigt positivt när du startar eget och kan hjälpa dig undvika fallgropar som är vanliga för nystartade företag.
5. Glöm inte branscherfarenhet
Erfarenhet är bra när det gäller att vara sin egen chef. Försök planera in arbetserfarenhet i din företagar-dröm innan du avslutar dina studier. Här kan även enklare sommarjobb ge bra erafrenheter om du är uppmärksam på hur det fungerar där du arbetar.
Ju bättre du känner till branschen desto troligare är det att du har kunskapen som krävs för att ta ditt företag till nästa nivå. Sådan expertis hjälper dig att skilja dig från konkurrenterna och utveckla din egna, unika, konkurrensfördel.
Nu har du fem punkter för att starta eget, oavsett om du fortfarande studerar eller nyligen har avslutat dina studier.
När du har kunskaper, erfarenhet och en bra affärsidé är du aldrig för ung för att uppfylla dina drömmar. Ta reda på mer och tro på dig själv så har du redan kommit en bra bit på väg!
Reportage i samarbete med Onlineprinters.se