Artiklar, filmer och blogginlägg för dig som vill nörda ner dig

Allt du vill veta om hur man skaffar sitt drömjobb

Här kan du läsa om jobb, utbildning och annat som kan vara till din hjälp för att bygga en bra framtid på arbetsmarknaden.
Vi har även en artikelserie som heter "Elin spanar", där vår skribent Elin reflekterar, besöker arbetsplatser och talar med anställda. Tipsa gärna Elin om yrken eller arbetsplatser som du vill veta mer om, [email protected]

PÅ DJUPET
9 tips inför skolstarten! Genrebild - reportage från framtid.se

9 tips inför skolstarten!

Nu är det snart dags för skolstart. Det kan kännas både spännande och nervöst. Kanske ska du börja en helt ny skola? Vi vet att det kan vara läskigt att börja en ny termin oavsett om du ska tillbaka till samma ställe som innan sommaren eller börja i en klass med helt nya kompisar. Därför har vi samlat några tips som vi hoppas kan lugna dig inför skolstarten!

Vänd tillbaka dygnet
Efter långledigt kan det vara svårt att komma upp i tid på morgonen. Se till att gå och lägga dig i tid för att orka stiga upp i tid på morgonen. 

Ta med en extra penna
Packa ner extra penna och sudd i skolväskan. Om du inte behöver det själv finns det nästan alltid en kompis som har glömt sina hemma. 

Planera dina studier
Efter ett långt sommarlov kan det vara svårt att komma ihåg hur lång tid plugget brukar ta. Planera dina studier så slipper du stressa ihop något i sista minuten. Med bra planering finns det ofta tid över till annat. 

Ha med en frukt i väskan
Alla vet att de är svårt att koncentrera sig när magen är tom. Ta med en frukt till skolan så du orkar fokusera hela dagen. 

Kom i tid
Det spelar ingen roll om du går i ettan, nian eller läser ditt sista år på gymnasiet - det är viktigt att komma i tid till skolan. Lika viktigt är det att ha koll på lektionstiderna. Klistra ditt schema i din almanacka eller ta en bild som hjälper dig komma ihåg tiderna. 

Köp en almanacka 
Det är svårt att hålla alla deadlines, läxor och viktiga datum i huvudet. Köp en almanacka eller använd kalendern i telefonen för att hålla koll på vad som ska göras och när. 

Skaffa rutiner
Det mesta känns enklare med rutiner. Det kan handla om att bestämma dig för när du ska kliva ur sängen på morgonen, när du ska äta frukost, vilka tider du ägnar dig åt plugg och när du lägger dig på kvällen.  

Skriv att-göra-listor 
Om du har svårt att få saker gjorda. Skriv egna att-göra-listor med alla de saker du önskar göra under en dag. Det är alltid skönt att stryka över de saker som blivit gjorda. 

Ställ frågor
Det kan vara läskigt att räcka upp handen i klassen. Kom ihåg att läraren är där för din skull och för att du ska lära dig. Om du undrar något – fråga! Tips, om det känns det jobbigt att fråga inför dina klasskamrater kan du alltid ställa din fråga till läraren när lektionen är slut. 

Hoppas våra tips har lugnat dig en aning inför skolstarten. 

Lycka till!

 

Reportage från framtid.se