På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Artiklar, filmer och blogginlägg för dig som vill nörda ner dig

Allt du vill veta om hur man skaffar sitt drömjobb

Här kan du läsa om jobb, utbildning och annat som kan vara till din hjälp för att bygga en bra framtid på arbetsmarknaden.
Vi har även en artikelserie som heter "Elin spanar", där vår skribent Elin besöker arbetsplatser och talar med anställda. Tipsa gärna Elin om yrken eller arbetsplatser som du vill veta mer om, [email protected]

PÅ DJUPET
Har pandemin gynnat svensk skola?

Har pandemin gynnat svensk skola?

För många av oss är det snart dags att gå tillbaka till skolbänken och påbörja höstterminen. Skolverket leverar glada nyheter i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet framgår, enligt den preliminära betygsstatistiken*, att andelen elever som är behöriga till gymnasiet ökar jämfört med förra läsåret. Förra året var 84,3 % av eleverna behöriga till ett nationellt gymnasieprogram medan årets siffra stigit till 85,3 %.

Samtidigt som statistiken för elever behöriga till gymnasieskolan stiger, ökar också andelen elever som efter tre år på gymnasieskolan går ut med en gymnasieexamen. Det är ett gott tecken eftersom det är tredje året i rad som statistiken ökar. 2019 gick 76,6 % ut med en gymnasieexamen, motsvarande årets resultat på 78,1 %.

Statistiken tyder därmed på att pandemin hittills inte har påverkat studieresultaten inom den svenska skolan negativt. Däremot säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, i pressmeddelandet att andelen elever som inte är behöriga till gymnasieskolan fortfarande är alldeles för hög.

 

* Den preliminära betygssatistiken innefattar enbart de betyg som sätts i slutet av vårterminen och därmed inte betyg från t.ex. genomförd sommarskola.

 

Källor: Skolverket