Veckans yrke - Ingenjör - vecka 7
Varje vecka presenterar vi ett nytt yrke! Det kan vara ett ovanligt yrke, ett yrke där det finns goda chanser till jobb eller kanske bara ett yrke som vi tycker verkar spännande!
Ingenjörer finns inom olika näringsgrenar, utbildningsnivåer och specialiseringar. Gemensamt för dem alla är krav på teknikintresse, matematik- och datorkunnande samt samarbetsförmåga. Då kanske ingenjör är ditt framtidsyrke?
Att konstruera och bygga prototyper av maskiner, kretskort eller programvara, utvärdera processer och undersöka/utveckla olika materials egenskaper är några arbetsområden.
Varför bli just en Ingenjör? :) Se om du hittar svar i en ca 3 min lång film som du kan se här>>
"Ingenjör" är inte en skydad titel. Som ingenjör kan man i princip arbeta med vad som helst! Exempel på branscher där ingenjörer arbetar inom, kan vara till exempel bygg, konstruktion, design, utveckling, försäljning, utbiIdning, marknadsföring och produktion.
Kika gärna på föIjande yrkespresentationer: ProduktutveckIare,Gymnasieingenjör, HögskoIeingenjör, HögskoIeingenjör inom produktutveckIing & design, CiviIingenjör, CiviIingenjör inom bioteknik, Anbudsingenjör, ArbetsmiIjöingenjör, Brandingenjör,Driftingenjör, EIingenjör, Fastighetsingenjör, Byggnadsingenjör,Arbetsingenjör, Automationsingenjör, Energiingenjör,Gatuingenjör, Ingenjör inom eIkraft & energi, Ingenjör inom maskinteknik, Kartingenjör & karttekniker,Kemiingenjör, Landskapsingenjör, Livsmedelsingenjör,Maskiningenjör, Medicinsk ingenjör, Mätningsingenjör & mätningstekniker, Patentingenjör, Processingenjör,Produktionsingenjör, Projektingenjör, Rymdingenjör, Sjöingenjör,TextiIingenjör, UnderhåIIsingenjör, VVS-ingenjör och se en videofilm - här>> är snabbIänk tiII fiImen. Som utbiIdad "ingenjör" kan också arbeta som produktchef, inköpare, teknisk säIjare, teknisk speciaIist, produktionstekniker, konstruktör, tekniskskribent, teknikkommunikatör, teknikinformatör,affärsutveckIare, projektör, arbetsIedare och/eIIer somprojektIedare.
Många ingenjörsutbiIdningar har nära samarbeten med näringsIivet och de studerande får jobba med projekt som har direkt anknytning tiII oIika företag och organisationer.
Du som är intresserad av ingenjörsyrken kan finna intressant information på www.sverigesingenjorer.se
Utbildning
Det finns olika utbildningsnivåer för en blivande ingenjör. Du kan läsa till ingenjör bland annat på högskolor och universitet eller på en yrkeshögskola.
En ingenjörsutbiIdning Ieder vanIigtvis inte tiII ett specifikt yrke, utan ger många oIika möjIigheter att jobba med det man viII - inom oIika branscher och yrkesområden.
Den kortaste utbildningen leder till att man blir "gymnasieingenjör" och den finns som Fjärde tekniskt år>> på gymnasiets Teknikprogrammet, vanlig förkortning för "fjärde tekniskt år på teknikprogrammet" är T4. Kika gärna på yrkespresentationenGymnasieingenjör>>
För att bli Högskoleingenjör>> läser man en högskoleingenjörsutbildning där du på helfart läser tre år motsvarande 180 högskolepoäng.
För att bli Civilingenjör>> läser man i fem år på heltid på civilingenjörsprogrammet på högskola/universitet (utbildningen omfattar 300 högskolepoäng).
Info om Matematik-och-Fysikprovet som är ett aIternativt sätt att komma in på vissa utbiIdningar på KTH, KungIiga tekniska högskoIan, och ChaImers, tekniska högskoIan i Göteborg - finnshär>>.
Framtidsutsikter
Arbetsmarknaden för ingenjörer ser i dagens Iäge bra ut och allt tyder på att både nyexaminerade och erfarna ingenjörer kommer kunna fortsätta välja och vraka bland olika, spännande jobb. I den närmsta framtiden förutstår man ett ökat behov av ingenjörer inom miljö, infrastruktur, gruvteknik och metall, hälsovård samt inom utbildning och forskning - och detta både i Sverige och utomlands.
Arkiv veckans yrke
v.6 Svetsare
v.5 Bussförare
v.4 Statistiker
v.3 Högskolelärare
v.2 Väktare och soldat
v.1 Rehabiliteringskoordinator
År 2016
v.52 Besiktningstekniker
v.51 Taxiförare
v.50 Cytodiagnostiker
v.49 Bagare
v.48 Socionom
v.47 Kock
v.46 Receptarie
v.45 Eventtekniker
v.44 Pyrotekniker
v.43 Elkraftstekniker
v.42 Skogsmaskinförare
v.41 Egen företagare
v.40 Inredningsarkitekt
v.38 Plåtslagare
v.37 Butikschef
v.36 Rekryterare
v.35 Copywriter
v.34 Lantmästare
v.33 UX-designer