Veckans yrke - Polis - vecka 16
Varje vecka presenterar vi ett nytt yrke! Det kan vara ett ovanligt yrke, ett yrke där det finns goda chanser till jobb eller kanske bara ett yrke som vi tycker verkar spännande!
Arbetsuppgifterna inom polisen är väldigt varierande. Det finns möjlighet att jobba inom en rad olika områden och även vidareutbilda sig till olika specialistkompetenser. Låter det intressant? Då kanske Polis är ditt framtidsyrke?
Din arbetsuppgift som polis kan vara att arbeta på station med utredning eller förhör. Du kan också vara ute och patrullera inom en del geografiska områden i bil, på cykel eller till fots och ingripa när någon behöver din hjälp eller om du ser något misstänkt. Som polis arbetar man för att skapa trygghet och ordning i samhället och för att bekämpa brottslighet. Ibland får du akuta utryckningsuppdrag. Det brottsförebyggande arbetet underlättas bland annat genom en polisorganisation där närpoliser har ansvaret för en stor del av det dagliga arbetet. Polisen arbetar med människor och det är viktigt att du kan utveckla relationer.
Poliser är anställda hos polismyndigheten och arbetar på poliskontor runt om i landet. Det finns olika sorters poliser: områdespoliser, ordningspoliser, kommunpoliser, lokalpoliser, trafikpoliser, kriminalpoliser/spaningspoliser, gränspoliser, polisinstruktörer, poIisutbiIdare, bombtekniker, näthatpoIiser, gisslanförhandlare, diaIogpoIiser, sjöpoliser, kravallpoliser, säkerhetspoliser, samordnare för polisfortbildning, polishundförare, ridande poliser, mm.
Inom Polismyndigheten tillämpas individuell lönesättning och polisers lön och löneutveckling baseras på arbetsresultat, arbetsuppgifternas svårighetsgrad och ansvar.
Svara gärna på några frågor för att testa om polisyrket skulle passa dig! Här>>>är snabbIänk till testet.
Utbildning
Polisutbildningen omfattar fyra terminers heltidsstudier, vilket motsvarar 120 poäng på eftergymnasial nivå men räknas inte som akademisk utbildning. Efter godkända studier får de studerande polisexamen. Därefter följer en termins aspirantutbildning på en polismyndighet. Den som blir godkänd efter aspirantutbildningen är behörig att söka anställning som polis.
Utbildningen finns på Södertörns högskola i Stockholm, vid universitetet i Umeå och vid Linnéuniversitetet i Växjö. Utbildningen anordnas också på distans.
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Studierna inriktar sig på Polisens uppgifter, regelverk och grundläggande metoder. Teori och praktik varvas på ett sätt som försöker efterlikna det verkliga polisarbetet.
Vilka behörighetskrav som ställs på de sökande till polisutbildning kan du sehär>> . Och Förtydligande som UHR, Universitets- och högskolerådet, ger om behörighetsreglerna till polisutbildningen - se här>>.
Övrigt
Statistik: Det finns idag (januari 2017) ca 20 000 poIistjänster i Sverige, viIket innebär att det finns en poIis på ca 500 invånare. Genomsnittet för Europa är en poIis på ca 250 invånare. För att Sverige ska uppnå genomsnittet för Europeiska Iänder krävs det fördubbIing av den svenska poIisstyrka. Den nuvarande poIisutbiIdningen är dimentionerad för att kunna utbiIda ca 1000 poIiser per år.
Tips: se fler yrkespresentationer - förslagsvis läs om yrken: Säkerhetspolis>>,Fjällräddare>>, Ballistiker>>, Kriminolog>>, Forensiker>>, Kriminaltekniker>>,Polishundförare>>, Ridande polis>> och Militärpolis>>.
För mer information se bIand annat fölande hemsidor:
www.bra.se - BRÅ, brottsförebyggande rådets hemsida;
www.sh.se - info om poIisutbiIdningen på Södertörns högskoIa;
http://tryggaresverige.org - non-government organisation "Tryggare Sverige" hemsida;
https://polisen.se
www.polisforbundet.se
http://polistidningen.se
Nyttiga länkar
www.nfc.polisen.se/for-jobbsokande/vanliga-fragor-och-svar
Är yrket polis inget yrke för dig? Ingen fara - Här kan du hitta hundratals andra yrken som kanske passar dig bättre!
Arkiv veckans yrke
v.15 Applikationsutvecklare
v.14 Barnsjuksköterska
v.13 3D-skanningstekniker
v.12 Barista
v.11 Food and Beverage Manager
v.10 Lönekonsult
v.9 Biomedicin
v.8 Fastighetsvärd
v.7 Ingenjör
v.6 Svetsare
v.5 Bussförare
v.4 Statistiker
v.3 Högskolelärare
v.2 Väktare och soldat
v.1 Rehabiliteringskoordinator
År 2016
v.52 Besiktningstekniker
v.51 Taxiförare
v.50 Cytodiagnostiker
v.49 Bagare
v.48 Socionom
v.47 Kock
v.46 Receptarie
v.45 Eventtekniker
v.44 Pyrotekniker
v.43 Elkraftstekniker
v.42 Skogsmaskinförare
v.41 Egen företagare
v.40 Inredningsarkitekt
v.38 Plåtslagare
v.37 Butikschef
v.36 Rekryterare
v.35 Copywriter
v.34 Lantmästare
v.33 UX-designer