Veckans yrke v.49

Veckans yrke - Bagare - v.49

Varje vecka presenterar vi ett nytt yrke! Det kan vara ett ovanligt yrke, ett yrke där det finns goda chanser till jobb eller kanske bara ett yrke som vi tycker verkar spännande!

Tycker du om att baka? Är du morgonpigg? Vill du utbilda dig till en yrkesroll där du har lätt att få jobb? Då kanske bagare är ditt framtidsyrke? Efterfrågan på bagare och konditorer har varit stor de senaste åren.

Som bagare kan du arbeta på ett industribageri, ett mindre bageri med tillhörande butik eller på ett konditori. Arbetsuppgifterna skiljer sig beroende på var du arbetar men produkterna är desamma: matbröd, vetebröd och kakor.

I dag produceras större delen av allt matbröd av några få stora företag med ett antal industribagerier. Brödtillverkningen ser mycket olika ut beroende på bageriets storlek men något som alltid måste finnas är bagarens kunskap om bröd och bakning. Bagare på ett automatiserat industribageri övervakar bakningen som sker med hjälp av maskiner. De knappar in receptet på den produkt som ska bakas i bakdatorn. Brödtillverkningen sker sedan i slutna system.

Även de mindre bagerierna är välutrustade med maskiner och kan ibland ha bakdator. Det vanliga är dock att de flesta arbetsmomenten utförs för hand vilket ger ett mer omväxlande arbete. Bagarna gör då allt från att väga upp ingredienserna till att forma, jäsa och grädda brödet eller kakorna.

Bagare på industribagerier arbetar ofta natt och ibland förekommer helgarbete. Det är vanligt med förskjuten arbetstid, det vill säga att den som sätter degen börjar tidigare än den som gräddar eller packar brödet. Som bagare på ett litet bageri eller konditori börjar man oftast arbeta mycket tidigt på morgonen.

Se gärna en kort videofilm "Bli bagare eller konditor!" - här>> är snabblänk till filmen.

Utbildning

Bagare utbildas på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogram. Lokala inriktningar mot bageri och konditori finns på ett antal orter i landet.

Lärlingsutbildning förekommer.

Bagare kan avlägga prov för gesäll- och mästarbrev.

Vidareutbildning med inriktning mot livsmedelsområdet finns som eftergymnasial utbildning inom Yrkeshögskolan.

Vidareutbildning med inriktning mot livsmedelsområdet finns även inom högskola och universitet på några orter i landet.

Framtidsutsikter

Efterfrågan på bagare och konditorer har varit stor de senaste åren. Arbetsförmedlingen bedömer att denna utveckling kommer att fortsätta, och att det kommer att vara liten konkurrens om de lediga jobben inom yrket. Arbetsmarknaden varierar mellan olika regioner i landet. På fem till tio års sikt bedöms möjligheterna till arbete som medelgoda.