På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

De hetaste högskoleyrkena!

De hetaste högskoleyrkena!

 

SACO, Sveriges akademikerförbund, har under sommaren slutfört sin årliga rapport kring vilka akademikeryrken som det väntas råda högst efterfrågan på 2019. Detta kan vara bra underlag för dig som står inför valet av högskoleutbildning och vill ha lite vägledning kring hur den framtida arbetsmarknaden förväntas se ut.

Det är såklart viktigt att låta det egna intresset styra studievalet men det är alltid klokt att ta reda på hur möjligheterna och villkoren ser ut för ett yrke eller en utbildning på lite längre sikt. Prognoserna i SACOs rapport är indelade i tre huvudområden – liten konkurrens om jobben, balans och stor konkurrens om jobben. Prognoserna är uppdelade i en bedömning för nyexaminerade och en för erfarna. Prognoserna är också markerade med ett osäkerhetstal. Ett på skalan är låg osäkerhetsgrad och fem en hög grad av osäkerhet. Rapporten är intressant, och funderar du över framtiden och utsikterna för olika yrken så är den absolut läsvärd. Du hittar rapporten genom att klicka här.

Bland de yrken som väntas ha hög efterfrågan hittar vi bland andra gymnasielärare, biomedicinsk analytiker, sjukgymnast, statistiker och tandläkare. Bland de som förväntas vara i balans, ser vi yrken som ekonom, jurist, arkitekt, civilingenjör och socionom.

Det finns även en del yrken där det förväntas bli svårt att få jobb, och till denna kategori hör yrken som optiker, samhällsvetare, kommunikatör och beteendevetare.

Du kan läsa mer om rapporten, som är väldigt intressant och ger ett bra underlag och intressant information kring den framtida arbetsmarkanden, genom att klicka här.