Installatörsföretagen

Installatörsföretagen

Installatörsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation som representerar 3 600 medlemsföretag inom teknikinstallationsbranschen.

Hos de olika medlemsföretagen finns ca. 50 000 medarbetare som installerar, optimerar och kontrollerar din värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik. Installatörsföretagens uppdrag är att företräda medlemmarnas intressen och ständigt utveckla förutsättningarna för framgångsrikt företagande i installationsbranschen.

Några exempel på yrken inom branschen är:

  • Elektriker
  • Installations- och serviceelektriker
  • Industrielektriker
  • Larminstallatör / larmtekniker
  • Teletekniker


Andreas Holmberg är elektriker på Elajo i Vetlanda. Och Andreas är bra på jobbet – han är nämligen Svensk mästare i Elinstallation och tävlade i Yrkes VM i London 2011.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
– Mina dagar är väldigt varierande. Jag jobbar både med att installera larm och belysning, framförallt intelligent belysnings- styrning. På morgonen åker jag in till kontoret och kollar av vad som ska göras, eller så åker jag direkt ut på jobb om jag är på ett bygge. Det ingår mycket kundkontakt i mitt arbete. Det här är ju ett serviceyrke och det är såklart en fördel om man är social.

Vad är roligast med ditt jobb?
– Att det är så varierande. Man stöter på nya problem och utmaningar hela tiden och jag lär mig något nytt varje dag. Elektrikeryrket handlar ju mycket om teknik, det kommer mycket nya grejer hela tiden vilket är jättekul om man är intresserad.

Berätta om vägen till ditt jobb!
– På gymnasiet ville jag läsa något praktiskt men där man ändå får tänka till en hel del, och valde då elprogrammet. Under studierna hade jag 14 veckors praktik på Elajo i Vetlanda och när jag tog studenten erbjöds jag jobb. Nu har jag varit här i ett och ett halvt år.

Visa mer
Visa mindre