På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Elektriska Installatörsorganisationen, EIO

Elektriska Installatörsorganisationen, EIO

Elektriska Installatörsorganisationen, EIO
Framtiden är elektrisk.

Om du både gillar tekniska utmaningar och att arbeta med händerna så är elektrikerjobbet det rätta för dig.

Vilken typ av elektriker vill du bli?
Nu finns det inte bara en sorts elektriker utan många olika, var och en med sin specialitet. Vissa arbetar med data- och telekommunikation eller med driften av olika system inom industrin. Andra jobbar brett med problemlösning som servicetekniker. En del satsar på att bli experter på brandlarm. Det finns hur många specialiteter och inriktningar som helst.

Fyra exempel på yrkesutgångar är:
• Installationselektriker
• Industri/serviceelektriker
• Larm- och säkerhetstekniker
• Teletekniker

Läs mer om yrkesutgångarna på webben.

Andreas Holmberg är elektriker på Elajo i Vetlanda. Och Andreas är bra på jobbet – han är nämligen Svensk mästare i Elinstallation och tävlade i Yrkes VM i London 2011.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
– Mina dagar är väldigt varierande. Jag jobbar både med att installera larm och belysning, framförallt intelligent belysnings- styrning. På morgonen åker jag in till kontoret och kollar av vad som ska göras, eller så åker jag direkt ut på jobb om jag är på ett bygge. Det ingår mycket kundkontakt i mitt arbete. Det här är ju ett serviceyrke och det är såklart en fördel om man är social.

Vad är roligast med ditt jobb?
– Att det är så varierande. Man stöter på nya problem och utmaningar hela tiden och jag lär mig något nytt varje dag. Elektrikeryrket handlar ju mycket om teknik, det kommer mycket nya grejer hela tiden vilket är jättekul om man är intresserad.

Berätta om vägen till ditt jobb!
– På gymnasiet ville jag läsa något praktiskt men där man ändå får tänka till en hel del, och valde då elprogrammet. Under studierna hade jag 14 veckors praktik på Elajo i Vetlanda och när jag tog studenten erbjöds jag jobb. Nu har jag varit här i ett och ett halvt år.