På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bilproffs - Motorbranschen, MYN

Bilproffs - Motorbranschen, MYN

 

Frida, Victor och Marcus är nyblivna SM-vinnare i sina respektive yrken. De valde fordons- och transportprogrammet i gymnasiet, hade jobb redan innan de tog studenten och ser nu fram emot alla möjligheter som erbjuds i motorbranschen.

Intresse, nyfikenhet, gott om jobb. Skälen till varför SM-vinnarna valde fordons- och transportprogrammet varierar. För Frida handlade det om att lära sig något nytt och att ge sig själv en utmaning. Hon var nyfiken på utbildningen till fordonslackerare men hade vissa föreställningar om fordons- och transportprogrammet. För att ta reda på om de stämde eller inte kontaktade hon en gymnasieskola och fick praoa en vecka på lackutbildningen. Föreställningarna stämde inte, hon fastnade direkt.
– Det var betydligt mer positivt och roligare än vad jag trodde!

Gott om jobb för fordonseleverna
För Victor var gymnasievalet rätt givet. Han, som alltid gillat att skruva och bygga saker – cyklar, moppar, traktorer – valde att gå inriktningen karosseri för att lära sig återställa krockskadade bilar.

Marcus valde länge mellan fordons- och transportprogrammet och
en IT-utbildning, eftersom han tycker att det är roligt med datorer. Han kunde inte så mycket om bilar men var ändå intresserad och sugen på att lära sig mer.
– Nyfikenheten vann till slut, men jag har nytta av datorintresset i mitt arbete som personbilsmekaniker. Det är mycket IT i bilarna numera och det behövs datorkunskap för att hantera de program som används vid felsökning. En annan fördel med ett yrke i motorbranschen var att jag visste att det fanns gott om jobb. Om du sköter dig på din praktik är du i princip garanterad jobb efter utbildningen.
Det finns gott om jobb i motorbranschen och det är en trend som håller i sig. Frida, Victor och Marcus hade jobb redan innan de var klara med sin gymnasieutbildning.

Många möjligheter i branschen
Hur ser då framtiden ut för motorbranschens SM-vinnare? Den närmaste tiden blir det naturligtvis hårdträning inför Yrkes-VM i Brasilien 2015. Därefter finns möjligheter att fortsätta utvecklas inom respektive yrke eller kanske prova på något annat där yrkeskunskaperna kommer väl till användning. Victor är lite sugen på att arbeta med utbildning i framtiden, till exempel som kursledare på ett bilföretag. Han kan också tänka sig att arbeta med att utreda skador på bilar för ett försäkringsbolag. Frida säger att hon kommer att arbeta som fordonslackerare så länge hon tycker att det är roligt.

– Ju mer jag får arbeta med det och lär mig om yrket, desto roligare blir det. Framöver vill jag kanske testa på att vara lackförman. Jag gillar att planera och det skulle vara intressant att sköta hela ruljangsen.

Om motorbranschen
Med cirka 4 500 företag och 60 000 anställda är motor- branschen en betydande del av näringslivet i Sverige och viktig för att en rad andra branscher ska fungera. Motorbranschen har utvecklats till att bli teknikintensiv, innovativ och internationell.

Bilproffs.se

Läs mer och se filmer om motorbranschens yrken på Bilproffs.se eller ladda hem vår app ”Bilproffs” och läs mer om våra yrken.

Här kan du kolla in filmer om Motorbranschen >>